Malala Yousafzai

En 14 årig flicka, i min ålder i Pakistan. Blev skjuten av talibaner på grund av sina uttalanden om rätten till att få gå i skolan för tjejer. Hon är en politisk aktivist med egena åsiker vid en så ung ålder. De sköt henne för vad? Att hon hade egena åsikter och hon var ett hot. För en sån som henne har en ljus framtid och hon är en inspiration för alla. Malala skickade anonyma brev till BBC om hur kaotiskt det är i Swati, Pakistan. Det hela började för tre år sedan, Malala var 11 år,  hon bloggade förr BBC:s sändningar. Hon berättade om livet under talibanernas tidigare styre i Swatdalen, stamområdet i nordvästra Pakistan. Hon blev nominerad för Kids Rights Award och förra året blev hon belönad för sina uttalande för barns- och flickorsrättigheter. 
 
"Malala Yousafza har blivit beundrad över hela Pakistan för att hon har hållit fram talibanernas grymheter och för att hon har vågat stå upp emot religiösa fanatiker och förespråka flickors rätt att gå i skolan" (skriver AP från Peshawar.)
 

BBC lyfte fram ett blogginlägg som Malala Yousafza skrev förra året, när hon gick i åttan:

”Situationen i Swat var normal fram tills dess att talibanerna dök upp och förstörde samhällsfriden”, bloggade Malala Yousafza.

”De inledde sina omänskliga handlingar, slaktade människor på torgen i Mingora och dödade många oskyldiga. Deras första måltavlor var skolorna, särskilt flickskolorna. De förstörde så många flickskolor – mer än 400 skolor och över 50000 elever blev lidande under talibanerna. Vi var rädda för att de skulle kasta syra i ansiktet på oss eller kidnappa oss. De var barbarer, de kunde göra vad som helst”.(http://www.svd.se/nyheter/utrikes/arme-vill-
hamnas-flickdad_7572748.svd)
 
 
Malala är i kritisk kondition och kanske inte överlever. Så tänd ett ljus för henne och tänk på livet där, där man kan bli skjuten för att man står upp för andra och uttalar sig om saker som är fel. Jag är tacksam att jag kan göra det och jag tar den chansen i akt.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Fight. Never give up.

In recovery, det går upp och ner med humöret. Allt är ju inte alltid bra alltid..

RSS 2.0